Massage

Allmänt om massage


Massage är något som de flesta mår bra av. Det ökar vår blodcirkulation i våra muskler som kan lindra spänningar och stelhet. Massagen kan öka vår kroppskännedom och vår medvetenhet om den egna kroppen. Jag utgår från att med olika grepp arbeta igenom muskler, senor, bindväv och hud så att de blir mjuka och elastiska vilket kan förhindra värk. Genom beröring ökar vår nivå av "lugn- och ro-hormonet" oxytocin vilket hjälper kroppen att lättare koppla av. I samband med det så sänks blodtrycket och stresshormoner som adrenalin och kortisol sänks. Massage kan ofta ge upphov till avspänning och avkoppling. Jag utför svensk klassisk massage vilket är den vanligaste massagen vi använder i Sverige och även Koppningsmassage som är en gammal välbeprövad alternativ metod som verktyg.


Koppningsmassage

Koppning är en gammal traditionell läkekonst som åter blivit aktuell. Med hjälp av sugkoppor skapas ett undertryck som påverkar bindväven i muskler och underhud. Blodcirkulationen ökar och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven.

Koppning kan ge ökat välbefinnande och används vid muskelspänningar, senfästesinflammationer samt för att öka blodcirkulationen. Behandling med koppor är även effektivt mot celluliter. Musklerna värms upp och slappnar av och huden får mer liv och lyster.


Har du någon av följande sjukdommar ska man vara försiktig vid koppningsbehandling:

  • Äter blodförtunnande medecin
  • Högt blodtryck
  • Är gravid
  • Lymfproblem
  • Cancer


Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling är något som har blivit allt vanligare med åren och är en relativt enkel behanlingsmetod som kan ge snabba resultat. Triggerpunkter, eller Myofasciella triggerpunkter som det egentligen heter är en hyperöm punkt och finns i våra muskler. Triggerpunkter kan uppstå på grund utav bland annat stress, ichemi (statisk belasting, ex kontorsarbete) och långvarigt statiskt eller monotont arbete. Triggerpunkter behandlar man med pressur, man trycker alltså på den ömma punkten tills smärtan avtar eller med teraputiskstretch. Ibland kan flera behandlingar behövas. Triggerpunkter kallas ibland i folkmun för "knutar".


Terapeutisk stretch

Stretching har som primärt syfte att återställa en nedsatt funktion någonstans i vår kropp. En nedsatt funktion i någon utav våra muskler resulterar ofta i spänd och förkortad muskulatur. Terapeutisk stretch hjälper dina muskler att komma tillbaka till neutralt läge genom att töja ut musklerna till normal "längd" igen.


KINESIOLOGISK TEJPNING-för att hjälpa kroppen att läka

Kinesiologisk tejpning är ett effektivt verktyg att använda sig utav när man behandlar muskler och leder. Tejpen hjälper kroppens egen läkningsförmåga och ökar blodgenomströmningen och transporterar bort slaggprodukter från det skadade området. Tejpen är ett otroligt bra redskap i samband med träning då det medvetandegör muskler och leder och gör det lättare att känna hur du ska jobba på rätt sätt i dina träningsövingar.

Kinesiologisk tejpning har använts i Sverige sedan 2006 och då framför allt inom idrotten. Skillnaden mellan kinesiologisk tejp den "vanliga" sporttejpen är att du bibehåller rörligheten i leder och muskler istället för att begränsa den.

Tejpen fungerar i såväl akuta som förebyggande situationer. den har god effekt på  bland annat nackspärr, ryggskott, axelsmärta, hälsenebekymmer och bekymmer som är kopplat till hållningsproblematik.

Beroende på var på kroppen på tejpar så sitter den upp till 10 dagar och det går att röra sig som vanligt, duscha mm.  Tejpen är elastisk och har egenskaper som påminner om den egna huden.

DSC_0396
20170827_191342[1]
20160816_200404
11749921_921690994570927_636866192_o
11756973_921246777948682_1473527597_o